Wasvoorschriften

Wasvoorschriften: 

Aan de binnenkant van ieder kledingstuk vindt u een label met daarop de wasvoorschriften. Vaak spreekt het teken voor zich, maar er zijn zeker een aantal tekens die niet zo bekend zijn. Hieronder staan alle tekens met uitleg  die u in een kledinglabel terug kan vinden. 

Wasvoorschriften

Wasvoorschriften per stof:

Het is aan te readen om uw was te sorteren op kleur en de kleding binnenste buiten te wassen. Hieronder zullen er tips en uitleg hoe u veel voorkomende stoffen het veiligst kan wassen. 

Katoen
Bijna elk kledingstuk bestaat uit of bevat de stof katoen. Katoen is niet moeilijk te wassen, maar heeft wel de neiging om snel te krimpen. Was daarom katoenen kleding het liefst op 30 a 40 graden. Let wel op dat bij de eerste paar wasbeurten het kledingstuk kan afgeven. Wilt u witte kleding echt wit houden, zorg dan dat de was alleen uit witte kledingstukken bestaat. Zelf beige, pastel of heel licht roze kan uw was al een grauwe kleur geven. 

Spijkerstof
Men heeft vast wel een keer gehoord dat het niet goed is om spijkerstof (ook wel denim) te wassen. Er zijn merken die zelfs claimen dat een spijkerbroek helemaal niet gewassen moet worden. Zij geven aan dat door het non-stop dragen en het verslijten van de stof uw spijkerbroek karakter krijgt. Voor mensen die wel hun broek fris willen hebben, is het verstandig het kledingstuk op een lage temperatuur en binnenstebuiten  te wassen. Dit doet u om beschadigingen en vervagingen te voorkomen. Hang uw spijkerbroek niet op, maar laat het liggend drogen. Hiermee wordt verkomen dat de rek of vorm eruit gaat.

Linnen
Linnen is de wat dunnere stof waarvan bijv. zakelijke overhemden of blouse is gemaakt. Het is een stof die vrij makkelijk in onderhoud is en weinig wasvoorschriften heeft. Het mag niet hoger dan op 30 graden gewassen worden vanwege krimpgevaar. Strijk linnen altijd binnenstebuiten en niet hoger dan 200 graden. Vaak hebben stijkijzers een speciale stand voor linnen kledingstukken. Het linnen droogt snel. Hang uw blouse aan een kledinghanger en droogt zo goed als kreukvrij op. Voorkom vouwen door hem dubben te slaan op een droogrek. 

Satijn
Satijn is een vrouwelijk stofje en komt vaak voor in blouses en lingerie voor dames. In tegenstelling tot linnen is satijn een stof die u juist in de droger moet drogen om het mooiste resultaat te krijgen. U kunt het kledingstuk op 40 graden wassen. Let op dat satijn kwetsbaar is voor wasmiddel. Gebruik niet teveel om vlekken in uw blouse te voorkomen. 

Leren jasje
Een leren jasje is nog steeds een trend. Omdat het een populair kledingstuk hoog in de prijs is, zijn er veel imitatie leren jasjes op de markt. Helaas gaan deze jasjes wel wat sneller naar zweet ruiken. Imitatieleer houdt ook sneller een rooklucht vast. 

Helaas kan uw leren jas of imitatieleren jas niet in de wasmachine. De wasvoorschriften geven aan dat het gewassen kan worden met handwas van koud of lauw water. Voeg bij het water enkel een paracetamol toe. Deze haalt de geur van zweet weg zonder dat u wasmiddel moet gebruiken. Leren jasjes zijn namelijk moeilijk uit te spoelen en achtergebleven wasmiddelen tasten uw jas aan.

Wol
Met een wollen kledingstuk moet u voorzichtig mee omgaan. De meeste wasmachines hebben een speciale stand voor wolwas. De wasvoorschriften zijn: wassen op een koud programma dat op een lage stand centrifugeerd. Wanneer wol nat wordt, is het vaak 4 x zo zwaar. Omdat wol na het wassen een extra gewicht heeft, is het verstandig om de wollen kleding plat op een wasrekje te laten drogen. Op deze manier vervomt het kledingstuk niet (of minder).

Als u wollen kledingstukken samen met andere producten wast, moet u goed opletten of er geenhaakjes of knopjes etc aan zitten. Deze kunnen in de wol blijven hangen en haaltjes vormen. 

Kasjmier
Kasjmier komt niet zo vaak voor als linnen en katoen, maar heeft duidelijke wasvoorschriften. U mag deze stof alleen met de hand wassen. Let op dat u niet teveel wasmiddel gebruikt, dit kan kringen of vlekken veroorzaken. Een tip is om het kledingstuk eerst een paar keer in een handdoek te rollen voordat u het ophangt. Daarna kunt u het ophangen en verder laten opdrogen. 

© 2021 - 2022 B-Hip Streetwear | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel